T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / MALTEPE - Feyzullah-Turgay Ciner Ortaokulu

Tarihçemiz

Okulumuzun Tarihçesi

FEYZULLAH TURGAY CİNER ORTAOKULU TARİHÇESİ

     Okulumuz Maltepe'de açılan ikinci okul olup, değişik adlarla günümüze kadar gelmiştir.

       İlk Maltepe İslam Halkının mektebi olarak Feyzullah Camii avlusunda iki odalı olarak hizmete açılmış, Meşrutiyet yıllarında daha büyük bir okul için mahalle sakinleri Uhuvveti Osmaniye derneğini kurar ve aralarında para toplarlar. Ancak Cezbidil Kalfa'nın ölümü üzerine evi dernek tarafından takviye edilerek kız ve erkek kısımları ayrı olmak üzere 1 Nisan 1911'de Şayeste Kadınefendi Mektebi olarak eğitime başlamıştır.

       Okul öğretmenlerinin, hademenin maaşı ve diğer okul masrafları öğrencilerden alınan ücretler ve yardım severlerin bağışlarıyla karşılanmıştır. Daha sonra okulun mevcut ihtiyacı karşılamaması üzerine 1919'da Teyyare Hangarlarının yerine İkinci İlkokul inşaatı Maltepe Belediye Reisi Selahaddin Bey öncülüğünde halk tarafından başlatılmış, Süreyya Paşa, Serasker Rıza Paşa ve Halil Beylerin desteğiyle 1921'de tüm birimleriyle Bağdadı İnşaat tarzında yapılan 5 derslik okul Maltepe 2. Mektebi adıyla 7 Ocak 1921 Cuma günü resmi törenle açılmıştır.

       İlk Müdürü Hadi Hanım olan okulumuzun adı 1948-1949 öğretim yılında Maltepe'yi imar eden Kazasker Feyzullah Efendi anısına Feyzullah İlkokulu olarak değiştirilmiştir.

      Demir karkas şeklinde yapılan bina (A Blok) 1956 yılında güçlendirilmiştir. 1967'de (B Blok) yıktırılarak yerine üç katlı 8 derslikli idare odaları ve salonu bulunan betonarme bina yaptırılmıştır.

       Geçtiğimiz 17 Ağustos 1999 Körfez depremi sonucu (B Blok) binasında hasar meydana gelmesi sonucu İstanbul Valiliği ile iş adamı Turgay Ciner'in sahibi olduğu Park Holding arasında yapılan protokol gereğince B Blok binası yıkılarak yeniden yapılmış, A Blok binası restore edilmiş, Labratuvar ve sınıfların tüm donanımları yenilenmiş olarak 2000-2001 eğitim öğretim yılında isim değişikliği ile Turgay Ciner İlköğretim Okulu olarak eğitim ve öğretime yeniden açılmıştır.

        Okulun ismi 19.08.2007 tarihinde Feyzullah Turgay Ciner İlköğretim Okulu olarak değiştirilmiştir.

       İstanbul Valiliğinin 15/06/2012 tarih ve 200-80024 sayılı onayı ile ortaokul statüsüne dönüştürülmüştür.

        Feyzullah Turgay Ciner Ortaokulu toplam 41 derslik, 4 laboratuvar, çok amaçlı salon, rehberlik servisi, yemekhane, kütüphane ve toplantı salonu ile Okul Müdürü Hüseyin CEYLAN yönetiminde 3 idareci, 64 öğretmen ve 1049 öğrenci mevcudu ile tam gün olarak eğitim öğretime devam etmektedir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 03.09.2013 - Güncelleme: 25.10.2022 10:19 - Görüntülenme: 3788
  Beğen | 0  kişi beğendi